Esittelempä muutamia puutöitäni mitä olen vuosien varrella tehnyt.

Tuossa 80-90 luvuilla kun vielä asustelin kotopuolessa niin siellä tuli tehtyö paljon kaikennäköistä puu ja metallitöitä ja nyt sitten tuossa vajaa viitisenvuotta sitten iski innostu uudelleen alkaa rakentelemaan jotain kun saatiin parvekkeelle lasitus ja sinne piti saada pöytä. No ei kun kauppan ja ostamaan saha, suorakulma, pari puristinta, mittanauha ja viivoitin sekä porakone. Puutavaraa lähimmästä puumestasta (turkkasen kallista näillä leveysasteilla!!) ja kohta oli kulmapöytä valmis.

No hommahan lähti ihan lapasesta ja siitä parvekkeesta ei tullutkaan auringonottoterassia vaan puutyöverstas kunnon höyläpenkillä.. :) Teen lähinnä pelkillä käsityökaluilla ja tärkeimpiä noista työkaluista on ilmanmuuta sahat ja höylät, merkintä ja mittavälineet tietty myös, porakone ja tarvittava määrä teriä sekä muutama perustaltta, noilla tekeekin jo melkein ihan mitä tahansa. Viimeaikoina en ole käyttänyt juuri ollenkaan hiomapapereita ne on täysin turhia kun kokee valaistumisen käsihöylien suhteen!! Nimittäin millään hiomisella ei saa sellaista pintaa mitä tulee hyvällä käsihöylällä höyläämällä.

Tyäkalujakin on nyt kertynyt ja lisää on hankintalistalla pitkät rivit odottamassa rikastumista.

(laitan jokupäivä kuvia työkaluistani kun saan ensin sen kameran hajonneen tilalle..)

Työkalut:

  • Käsisahoja 5-6 erilaista, (pitäis saada laadukkaammat tilalle ja eri tarkoituksiin muutama lisää)
  • käsihöyliä lähemmäs kymmenkunta, stanley  #4, #5,  #220, RB10 witte #7 (stanley kopio), puinen englantilaistyylinen "coffin smoother", perinteinen koivurunkoinen pitkähöylä, E.LEE:n puinen 30mm olkahöylä, puinen kuperapohjainen + muutama epämääräisempi raato.
  • Talttoja lähinnä suoria erilevyisiä pari hyvää ja loput kiinakuraa.. Hankintalistalla kunnon talttoja parisenkymmentä erilaista.
  • Panasonic EY6409 akkuporakone,
  •                                       
  •  
  • panasonic EY6225 ruuvinväännin
  •                                        
  • Cotech iskuporakone (aika heikko esitys..)
  • Puristimia noin kymmenkunta n.35cm ja 4kpl 80cm (puuttuu ne tusina kiskopuristinta ja tusina muuta :) )
  • Itsetekemäni suuntaispiirrin

Työkaluhankintalistalla on seuraavana kunnollinen käsisirkkeli, ehkäpä bosh GKS 65, kuviosaha, kunnolliset selkäsähat ehkäpä Lie-nielsenin katkaisu ja halkaisusaha ja kunnon iso halkaisusaha ( esim: www.axminster.co.uk/category-Lie-Nielsen-Saws-207046.htm ) ja mahdollisesti hyvä japaninsaha ryoba:

 

Höyliäkin tarttis ainakin kunnollisen ison olkahöylän sekä paremman kokoa #4 olevan silityshöylän. isohko johdollinenporakonekkin pitäisi hommata kun tuo 750W cotech iskuporakone  on umpipaska. Sitten talttoja haaveilen joskus ostavani japanilaisia kunnon setin sais vajaalla tonnilla :D :D

 

No tässä varmaan olis hiukka alustusta näihin puutyöhommiiin. Seuraavissa osissa kerronkin sitten varmaan hieman noista tehdyistä puutöistä enempi.